topbella

събота, 7 юли 2018 г.

Поглед в миналото-10 интересни "факти за красотата"

В този крайно неприятен и дъждовен съботен ден нямам желание за нищо освен да лежа на топло и да чета нещо интересно.Да,но когато мечтаеш за слънце и горещо лято,а получаваш дъжд,студ и светкавици някакси не знаеш какво да е това"интересно нещо".Така лутайки се в интернет пространството абсолютно безцелно случайно попаднах на интересни "факти за красотата" и ми се прииска да споделя някои от тях с вас.Впечатление ми направи един цитат от римския философ Плавт -"Жена без грим е като храна без сол".В днешно време използваме толкова много разкрасителни продукти,а поне аз никога не съм се замисляла от къде идват или какво ги е замествало преди да се появят.Така че тук подбрах няколко ,които по една или друга причина ми станаха интересни:
 
1.Думата "козметика" има гръцки произход.Тя произлиза от думата "космос",която означава украсявам,аранжирам.
2.Първият лак за нокти се е появил в Китай около 3000г.пр.хр.Състава му е бил доста натурален-яйчен белтък,пчелен восък и оцветяващи прахове.Връщайки се по в наше време първата световна марка,която въвежда червен лак за нокти е Revlon,а първият патентован лак се появява 1919 година и е в бледо розов цвят.
3.Първото червило се появява в древна Месопотамия преди около 4000 години.Тогава жените украсявали устните си с прах, направен от скъпоценни камъни.
4.Към днешна дата най-старият парфюм е открит на остров Кипър. Един археологически екип разкри доказателства за мащабна фабрика за парфюми, датираща от преди 4 000 години .
5.Пак на ароматна вълна-известният парфюм Chanel No 5 е получил своето име,защото Коко Шанел е одобрила петата мостра,която производителите са разработили за нея.
6.Опаковката на спиралата,която познаваме днес е била произведена за първи път през 1913 година от Rimmel.
7.Първият масово пуснат на пазара лак за коса е бил лансиран през 1960 г. от L'Oreal.
8.Жените от миналото са използвали какви ли не ужасни съставки,за да "лекуват" неща като лунички например-от прясна урина до крокодилска мазнина.Явно и в миналото красотата е изисквала жертви.
9.Някои грим продукти през 30-те години съдържали радиоактивен материал. Марката Tho-Radia направила набор от парфюми, пудри за лице, червила и други продукти, които съдържат ториев хлорид и радий. Смятало се, че радиацията е добра за кожата. Излишно е да казваме, че тези продукти вече не са на пазара.
10.И за край един факт от наши дни-кремове за лице са се правели от десетки странни съставки,но сега навлиза нова (поне за мен) тенденция,а именно крем от метеоритен прах.Стана ми интересно и накратко казано разбрах,че този метеоритен прах е взет от паднали в Сахара метеорити.Важна част от техния състав е минералът силиций,който пък е важна част от човешкия организъм.Негова задача е да произвежда еластин и колаген,но с напредването на възрастта възможностите му намаляват и бръчките са налице.Именно тук се появява на сцената този нов крем,който явно претендира,че ще ни спаси от това ужасно бреме-бръчките.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Всичко за мен